Opgelucht ademhalen

Zoutkamer Kampen

Ontstaan zoutkamer

Het ontstaan van de zoutkamer is terug te voeren tot de zoutmijnen in Oost-Europa enkele eeuwen geleden

De mijnwerkers waren daar dagelijks werkzaam waarbij het opviel dat het ziektepercentage uitzonderlijk laag was. Problemen met de luchtwegen, verkoudheid of griep, oorontsteking en/of huidproblemen bleken bij de mijnwerkers nagenoeg niet of slechts in zeer geringe mate voor te komen.

Langdurig onderzoek

Na langdurig onderzoek werd vastgesteld dat het "klimaat" in de zoutmijnen een zeer positieve uitwerking bleek te hebben op de gezondheid van de aanwezige mijnwerkers. In de lucht werd een hoge concentratie van zoutmoleculen waargenomen en al snel werd het begrip "speleotherapie" geboren waarbij mensen met huid- en luchtwegaandoeningen 1 à 2 keer per week een uur in een zoutmijn vertoefden. Veel patiënten bleken baat te hebben bij deze therapie.

Kunstmatige "zoutkamer"

Omdat het voor de meeste mensen niet haalbaar is om 1 à 2 keer per week een echte zoutmijn te bezoeken, werd het idee geboren om het zoutklimaat van een zoutmijn kunstmatig na te bootsen in een afgesloten ruimte: de zoutkamer of zoutgrot. Voor de behandelingen zit er geen verschil tussen een kamer of een grot aangezien de halogenerator het zoutklimaat in de ruimte genereert. Gedurende de laatste 15 jaar zijn er ketens van zoutkamers ontstaan over nagenoeg geheel Europa, Canada, de VS en vele andere landen. Nederland en België zijn echter, binnen Europa, een soort blinde vlek gebleven. In Nederland bestaat het begrip Halotherapie nog bijna niet. Slechts op enkele locaties in Nederland (nabij de randstad ) zijn momenteel zoutkamers te vinden. In België wordt deze therapie vooral bij (top)sporters toegepast. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de therapie ook voor sporters een gunstige invloed kan hebben op de capaciteit van de longen. Juist bij topprestaties kan 5% meer of minder longcapaciteit van beslissende invloed zijn.

038 333 27 27

info@zoutkamer-kampen.nl

Reigerweg 15 
8263 BB Kampen Nederland
Tel. 038 333 2727
info@zoutkamer-kampen.nl
Zoutkamer Kampen is onderdeel van Hoofdkwartier Kampen

Reigerweg 15 info@zoutkamer-kampen.nl

Stel een vraag

Versturen