Opgelucht ademhalen

Zoutkamer Kampen

Rokers

Alom is bekend dat roken gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Belangrijke ziekten die geheel of grotendeels door roken worden veroorzaakt zijn longkanker, COPD, chronische bronchitis en emfyseem. De luchtwegen en bronchiën raken vervuild met teerdeeltjes, en slijm hoopt zich op omdat het natuurlijke reinigingsproces van de longen is verstoord.

Hoe kan Halotherapie helpen?

Halotherapie kan (ex) rokers helpen de aanwezige teerresten en het overtollige slijm af te voeren. De (ex)roker zal merkbaar meer lucht krijgen waardoor de vitaliteit zal toenemen. Ook het natuurlijke reinigingsproces kan zich weer enigszins herstellen.De belangrijkste voordelen van halotherapie voor (ex) rokers zijn:

  • Schoning van de luchtwegen van gevaarlijke tabaksrook en teerresten
  • Verlichting belangrijkste symptomen: hoesten en spuug
  • Versterking van het immuunsysteem
  • Verbetering luchtwegcondities
  • Verhoogde motivatie om te stoppen met roken

Wat zijn rokerslongen?.

Een rokershoest ontstaat als iemand langdurig rookt

Als er een trekje aan een tabaksproduct wordt genomen, zet de geinhaleerde teer zich vast op het longweefsel. In de longen bevinden zich een enorm aantal trilhaartjes, die als taak hebben om (vervuild) slijm uit de longen drijven. Het teer beschadigd de trilhaartjes, zodat de longen niet langer goed kunnen worden gereinigd en het vuil zich ophoopt. Dit vuil moet vervolgens worden uitgehoest - zie daar de rokershoest.

Naast teer worden ook andere stoffen die vrijkomen bij het verbranden van tabak geinhaleerd, zoals nicotine. Agressieve gassen uit tabaksrook dringen door de natuurlijke slijmlaag van de longen heen en tasten de cellen aan, waardoor de cellen afsterven. Gevolg is dat vele witte bloedcellen komen helpen om de cellen weer op te bouwen.

Bij mensen die veel roken komen er geen normale cellen terug, maar nemen slijmproducerende cellen de lege plaatsen in. Deze produceren zeer veel slijm, waardoor de vervuiling in de longen meegenomen kan worden. De hoeveelheid slijm is echter te groot voor de trilharen; deze kunnen het niet meer aan en raken verlamd. Ook nicotine zorgt ervoor dat de trilharen verlamd raken.

De trilharen voeren het slijm met vuil niet meer af, ze zijn immers verlamd en doen bijna niks meer. De hoeveelheid slijm kan nu alleen nog maar afgevoerd worden door het hoesten, de "rokershoest".

Vooral 's ochtends hebben rokers er last van: de trilhaartjes die hun werk nog enigszins hebben kunnen doen zijn erin geslaagd een deel van het slijm naar boven te brengen. Dit slijm is klaar om uitgehoest te worden. Veel rokers zullen daarom ook 's ochtends moeten hoesten, meer dan overdag het geval is. Elke keer dat er gehoest wordt, neemt de elasticiteit van het longweefsel af.

Op een gegeven moment is de rek bijna volledig uit het weefsel. Deze ziekte heet COPD en kan ernstig invaliderend zijn wanneer er niet gestopt wordt met roken. De rokershoest kan ook als afweermechanisme werken. Een deel van de giftige stoffen wordt uitgehoest in plaats van in het lichaam opgenomen, echter weegt dit niet op tegen de schade die al is aangericht en waarschijnlijk nog toeneemt.

038 333 27 27

info@zoutkamer-kampen.nl

Reigerweg 15 
8263 BB Kampen Nederland
Tel. 038 333 2727
info@zoutkamer-kampen.nl
Zoutkamer Kampen is onderdeel van Hoofdkwartier Kampen

Reigerweg 15 info@zoutkamer-kampen.nl

Stel een vraag

Versturen